zaterdag 31 januari 2015

Paddenstoelen en mossen

Misschien zult u/jij het al doorhebben, maar de laatste tijd fotografeer ik graag paddenstoelen en mossen. Vooral van die laatste groep is het een strijd om er een enigszins leuk plaatje uit te halen, maar met veel geduld mogen we dan toch best tevreden zijn. En het is erg leuk en uitdagend om te doen! Goede geduldtraining ook :).
De aantallen paddenstoelen zijn al lang niet meer wat het geweest is (herfst), maar een paar leuke soorten laten zich nog, of juist 's winters, goed zien. Hieronder een paar plaatjes van afgelopen week. Kijk en huiver.

Eerst nog even een vrouwelijke bloem van de hazelaar, ik kan het niet laten ;). Ze blijven prachtig!

Hazelaar

Dan wat mossen en paddenstoelen. Van het op naam brengen van exemplaren uit eerstgenoemde groep heb ik nog weinig tot geen kaas gegeten, maar gewoon dikkopmos schijnt het meest algemeen te zijn. De kans is behoorlijk aanwezig dat het deze soort is, maar ik kan geen zekerheid geven. Als je bij mos gaat zitten en fotograferen, gaat er een wereld voor je open! Maar zoveel mensen lopen aan deze pracht voorbij. Gelukkig bestaan er tegenwoordig macrolenzen om het een beetje zichtbaar te maken voor het menselijk oog...

Smeltende sneeuw tussen het mos



Let op de weerspiegeling van een ander sporenkapsel in de druppel. Dit en bovenstaand tafereeltje zijn slechts enkele millimeters klein...
 

Besneeuwd echt judasoor

Echt judasoor

Echt judasoor
 
Deze zaterdagmiddag ontdekte ik in het Alblasserbos de rode kelkzwam s.l., een prachtig mooie soort! En dat niet alleen, de soort is ook nog eens behoorlijk schaars. Dat 's.l.' achter de naam betekent dat het een verzamelnaam is. Naast de rode kelkzwam bestaat namelijk ook nog de krulhaarkelkzwaam. Deze twee soorten zijn alleen met behulp van een microscoop uit elkaar te houden. 

Rode kelkzwam s.l.

Rode kelkzwam s.l.
 

De winter kan soms erg saai lijken, maar als je goed om je heen kijkt kom je dan af en toe toch nog erg leuke en mooie dingen tegen!



 

3 opmerkingen: