maandag 5 januari 2015

Rondje Zeeland

Al verschillende jaren geleden hebben we, met enkele leden van de vogelwerkgroep, een rondje Delta gedaan in één van de eerste dagen van het jaar. Dat werd dan bestempeld als een soort 'jaarlijsten', oftewel je lijst met waargenomen (vogel)soorten in een jaar gelijk flink opkrikken in de eerste week van het nieuwe jaar. Ondertussen is zo'n nieuwjaarsbezoek de Delta haast traditie geworden en ook dit jaar kwam het er weer van.
Zaterdagochtend fietste ik naar Richard waar we met de auto verder gingen en eerst Patrick en Frank ophaalden. Daarna ging het richting de Delta. Eerst wilden we naar de Kwade Hoek gaan, een prachtig natuurgebied nabij Stellendam. Maar door een 'blessure' van één van ons en het niet al te beste weer besloten we meer Zeeland in te gaan en gebieden te bezoeken die ook vanuit de auto goed te overzien zijn.
Veel mooie foto's zitten er helaas niet bij vandaag, door het al eerder genoemde regenachtige en donkere weer, en doordat de meeste vogels ver weg zitten in de Delta. Het eerste gebied wat we aandeden was het Volkerakmeer, op de grens van Noord-Brabant en Zeeland. Hier zagen we in de verte een klapekster zitten op de Slikken van De Heen. De eerste goeie soort van vandaag is al weer binnen! Ook zaten hier verschillende andere leuke wintergasten, zoals een groepje kleine zwanen (zie vorige blog), brilduikers, nonnetjes en kuifduikers.
We vervolgden onze weg richting de Prunje, nabij Zierikzee. Een enorm groot gebied waar het altijd leuk vogelen is. Onderweg naar dat gebied toe zagen we nog een groepje van vier lepelaars foerageren in een sloot, leuke waarneming voor begin januari!
Bij de Prunje aangekomen stelde het gebied ons weer niet teleur met verschillende kleine zilverreigers, lepelaars, slechtvalk, kluten, zwarte ruiters, zilverplevieren, goudplevieren, vele honderden rotganzen en veel meer...
We besloten via de bekende Koudekerksche Inlaag richting de Brouwersdam te rijden. Rondom de Koudekerksche Inlaag zagen we weer leuke soorten als totaal zes reeën, twee bruinvissen en een mooie ijsvogel. Ook hier weer enkele kleine zilverreigers:

Kleine zilverreiger
 
De kleine zilverreiger is zoals zijn naam al doe vermoeden een stuk kleiner dan de ons bekende grote zilverreiger, die in grote getale bij ons de polders voorkomt. Z'n kleine neef is te herkennen aan z'n formaat, zwarte snavel en poten en opvallend contrasterende gele tenen. De vogel oogt ook sierlijker.
 
Ook zien we in deze omgeving de zeldzaamste soort van de dag: zwarte rotgans. In een groep rotganzen. Rotganzen (ja een soort...) zijn ganzen die hier met tienduizenden de winter door brengen. Alleen niet in onze polders zoals de kol- en brandganzen, maar voornamelijk in het Waddengebied en in de Delta. Een echte zoutwatersoort dus. De rotgans zelf is dus niet zeldzaam, maar de witbuikrotgans en zwarte rotgans zijn twee zeldzame verwanten van de rotgans. En nu vonden we dus een zwarte rotgans in een flinke groep rotganzen! De zwarte rotgans is te herkennen aan z'n grotere en opvallendere witte vlek in de hals, erg donker lichaam en sterk contrasterende witte flanken. Een fraaie soort. Op de foto de vierde vogel van rechts.
 
Zwarte rotgans tussen rotganzen
 
Hierna ging het verder richting Brouwersdam. We bezochten eerst de 'binnenkant', aan de kant van de Grevelingen. Hier zagen we onder andere een mooie groep van zes grote sterns, in de winter een zeldzame soort in ons land en eigenlijk alleen maar op deze plek waar te nemen!
Het werd tijd om de 'buitenkant', langs de Noordzee te bezoeken. De Brouwersdam is, met name 's winters, een hele bekende plek voor vogelaars, en bijna iedereen die al enkele jaren vrij actief vogelt is hier wel eens geweest. Ook voor toeristen is dit een geliefde plek, en daardoor staat de Brouwersdam vol met strandtenten en frietkramen, dus een rustige plek is het niet... Maar wel een plek waar je mooie vogels waar kan nemen! En dat niet alleen, ook zeehonden en grijze zeehonden laten zich regelmatig zien.


Bij de eerste stop zagen we direct al enkele kuifduikers (een kleine soort fuut) en roodkeelduikers op zee. We stelden de telescopen op en al snel zagen we nog veel meer roodkeelduikers, brilduikers en middelste zaagbekken. Ook zagen we een eider, een zwarte zee-eend en een grote zee-eend, die laatste is zeker geen alledaagse soort, sowieso niet bij ons in de polder, maar ook niet op een goeie plek als de Brouwersdam.
Op de Brouwersdam zelf rustten enkele groepjes steltlopers. Deze zijn over het algemeen makkelijk te benaderen, zo ook vandaag. En hiervan kon ik dan toch nog enkele leuke foto's maken:

Kanoet (links) en twee steenlopers (rechts)

Paarse strandloper (rechts) en steenloper (links)

Paarse strandloper

Iets verderop zat een zilvermeeuw dromerig voor zich uit te staren:

Zilvermeeuw

En weer iets verder krabde een steenloper zich eens achter z'n oor...:

Paarse strandloper (links), kanoet (midden) en steenlopers (rechts)

Bovenstaande soorten, met name steenloper en paarse strandloper, zijn karakteristiek voor de Brouwersdam. Deze soorten vormen jaarlijks voor vele fotografen geliefde onderwerpen. Mede omdat ze zo goed te benaderen zijn.
Scholeksters waren vandaag het meest algemeen langs de Brouwersdam, en in één groepje zat ook een rosse grutto. Het 'zoute' neefje van onze bekende grutto.

Scholekster (links) en rosse grutto (rechts)
 
We zagen de lucht boven de Noordzee snel donkerder worden en een blik op de radar voorspelde niet veel goeds. Tussen 11 uur en half 3 was het mooi droog geweest, maar er kwam weer veel nattigheid aan. We besloten nog naar het Streeknatuurcentrum van de NVWA in Papendrecht te gaan, voor de nieuwjaarsborrel.
Hiermee was deze vogeldag weer ten einde, en we konden met een tevreden gevoel richting huis rijden! Ondanks het weer hebben we vele mooie soorten en aantallen gezien!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten