maandag 29 december 2014

Winter in de Alblasserwaard

Schreef ik in een eerder bericht dat de huidige Alblasserwaardse vogelbevolking winters aandoet maar enigszins serieus winterweer uitblijft, sinds zaterdag is dat veranderd. We hebben er bijna twee jaar op moeten wachten maar het sneeuwde weer eens! En goed ook. Doordat het de hele zaterdag iets boven het vriespunt bleef dooide er gelijk al aardig wat weg, maar desondanks vormde zich toch een sneeuwdek van 5-10 centimeter. Natuurlijk sta je dan als natuurfotograaf te trappelen om er met je camera op uit te trekken, maar door verplichtingen op zaterdag kwam er niet van. Maar vanmiddag dan toch het veld in geweest. Met een maat vertrokken ik per auto richting het oosten. Doordat de temperaturen vandaag een flink eind boven het vriespunt uitkwamen dooide er weer heel veel weg, maar toch bleef er vandaag nog genoeg liggen. Eerst zijn we in de buurt van de Zijde(fiets)brug gaan kijken en hebben daar wat landschapsfoto's gemaakt.


 
Toen we ons omdraaiden zagen we een prachtige zogenaamde zonneharp voor ons:
 
 
De blauwgraslandjes nabij de Zijdebrug waren ook nog met sneeuw bedekt. Bijzonder om te bedenken dat hier over enkele maanden ontzettend veel (bijzondere) planten hopen te bloeien! Bij gezondheid zal ik daarover in het voorjaar wel het één en ander plaatsen. Het is bij elkaar een heel klein gebiedje, maar zeer waardevol.
 
Een deel van het blauwgrasland

Een ander deel van het blauwgrasland

Broekse molen, Streefkerk

Zicht op Bleskensgraaf

 
Terwijl we hier stonden kwam een groepje knobbelzwanen aanvliegen. Tegen de donkergrijze lucht van een naderende bui aan stak het wit prachtig mooi af!
 
Knobbelzwanen
 
Na de Zijde was de Geerweg aan de beurt. Er was hier vrijwel geen gans te bekennen, iets wat je hier echt alleen bij een sneeuwdek meemaakt!
 
Polder Bleskensgraaf noordzijde, zicht op eendenkooi Streefkerk
 
Doordat de Donkse Laagten en polder Bleskensgraaf noordzijde vrijwel vogelloos waren, besloten we op zoek te gaan naar eventueel aanwezige kleine zwanen, in de buurt van Wijngaarden. De polders rond dit dorp herbergen vrijwel iedere winter grote aantallen van deze mooie soort. De kleine zwaan is een heel andere soort dan de bij ons zeer bekende knobbelzwaan met z'n rode snavel met zwarte knobbel. De kleine zwaan heeft een zwart-gele snavel zonder knobbel en is ook een stuk kleiner. De soort broedt in het hoge noorden van Rusland en de populatie brengt (deels) in Nederland de winter door.
In polder Klein-Giessen vonden we in een forse groep ganzen in totaal 21 kleine zwanen. Doordat de 'grasmat' bedekt is met sneeuw zijn de zwanen, en andere witte vogels als grote zilverreigers, verrassend moeilijk te vinden! 
 
Kleine zwanen

Kleine zwaan
 
Terwijl we door Wijngaarden verder reden kregen we een bericht van Jonathan Leeuwis dat langs de Wingerdse Steeg een groep van maar liefst 238 kleine zwanen zat! Wij weer rechtsomkeert en daarheen gereden. We hebben de vogels mooi kunnen zien. Ook op onderstaande foto is weer te zien hoe slecht de vogels opvallen, ondanks hun formaat. Vooraan in de groep zitten overigens een paar knobbelzwanen, te herkennen aan het grotere formaat, wat 'vuiler wit' verenkleed en rode snavel.
 
Kleine zwanen en knobbelzwanen
 
De ontdekkers van deze forse groep wisten nog een goede plek voor een steenuil in Wijngaarden. Als laatste zijn we daarheen gereden, en inderdaad liet de steenuil zich prachtig zien bovenop een schuurdak!
 
Steenuil
 
Na deze mooie waarneming reden we weer richting huis, het begon al te schemeren.
De sneeuwval van afgelopen zaterdag blijkt volgens de weersvoorspellingen geen echte binnenkomst van Koning Winter te zijn, maar dit hebben we vast!
 
 
 
 


1 opmerking:

  1. Mooie foto's wat ik mocht ontmoeten en een steenuil heb ik helaas zelf nog niet mogen zien. Je bent niet meer hier op blog actief maar ik zag een afbeelding op google en zo kwam ik hier. De Alblasserwaard geeft toch net beetje meer sfeer in de winter en ik ben hier altijd wel graag in welk seizoen dan ook. Onlangs ook weer mooie wintermomenten kunnen fotograferen. Heb er ook een film van gemaakt op mijn YT kanaal. Groetjes, Tine

    BeantwoordenVerwijderen